Filosof, kitesurfare, inspiratör, mentor och företagare – alltsammans hänger samman för Erik Ruth som befinner sig mitt i ett kreativt kaos just nu. Han överraskades av att trettiofem unga volontärer dök upp så snart ryktet spred sig om att Hallifornia återkommer 2014. Vem är han egentligen- upphovsperson till och processledare för evenemanget som ser ut att bli en självklarhet för sommarens Varberg? Vi tog ett snack om det omöjliga i att åka bräda på barndomens grusvägar och lyckan av att kitesurfa i Apelviken.

 

Hej Erik. Läget?

– Jo, tack. Det är bra. Ganska mycket att tänka på just nu, men jag har en bra magkänsla. Det är ju inte så många veckor kvar till Hallifornia. Så jag är på G, säger Erik entusiastiskt.

Kan du berätta lite om vem du är?

– Jag har alltid gillat nya utmaningar, såväl fysiska som intellektuella. Det har lett till att jag hunnit testa en hel del olika saker både som barn och vuxen. Som liten var det fotboll och skidor, så småningom tredje dan i kampju-jutsu, fallskärmshoppning, vindsurfing och snowboard. På universitetet blev det både företagsekonomi, statsvetenskap och filosofi. Filosofin fastnade jag verkligen för. Att vrida och vända på olika frågor ligger nog i min natur och så här i efterhand är jag väldigt tacksam över att ha med mig det i ryggsäcken. Kanske har mina tolv år i en waldorfskola bidragit till att en känsla av kreativitet, ny kunskap och skaparlust är självklart.

– De som känner mig upplever nog två olika sidor i min personlighet, säger Erik efter att ha funderat lite. En sida som är lite mer bohemisk och en som är väldigt driven. Jag jobbar ganska hårt i perioder och under andra perioder reser jag, varvar ner och reflekterar. De senaste tio åren har kitesurfing varit ett av mina stora intressen, både hemma och under upptäcktsresor runt omkring i världen.

Du kommer från Örebro. Varför flyttade du till Varberg?

­– Jag har en gammal folkabuss som tog mig till Varberg första gången för många år sedan, berättar Erik. Jag hade precis börjat kitesurfa då och var på väg ner till franska atlantkusten. En kompis som jag umgicks med i skolan när jag var liten hade berättat om Apelviken i Varberg. Att det var där som alla surfarna höll till och att det var Sveriges mest kända surfstrand. Jag svängde in med bussen och fäste mig direkt vid platsen och alla fantastiska människor som jag träffade och som kom tillbaka år efter år. Även om busslivet var härligt så är det ganska skönt att nu kunna åka hem på fem minuter till lägenheten och ta en varm dusch.

– Jag bodde några år i Sälen innan jag flyttade till Varberg. Det finns en hel del likheter mellan fjäll och hav som jag tycker om. Jag hade förmånen att få jobba med en massa olika eventproduktioner där också. Det var både lärorikt och inspirerande.

Du driver Nordic Surfers som är arrangör av Hallifornia. Kan du berätta mer om verksamheten?

– Ja, Nordic Surfers är en kreativ byrå, inleder Erik. Vi jobbar med olika typer av spännande kunduppdrag kombinerat med min förkärlek för att utveckla nya koncept. Så det har blivit flera idéer som genomförts i egen regi. De erfarenheter som man får genom att jobba med projekt som Hallifornia och Coastal Culture kan faktiskt tillämpas på många verksamheter. Det kan handla om alltifrån ekonomi och affärsutveckling till processledning, kommunikation och produktion. Vissa uppdrag gör jag helt på egen hand men när det gäller Hallifornia så försöker jag få med så många som möjligt. En medveten strategi de senaste åren har varit att bygga ett nätverk av talangfulla människor. Beroende på behov är det olika personer som är inblandade i olika uppdrag.

Jag vet att du inte gillar att titulera dig som chef men du är ju trots allt hjärnan bakom Hallifornia. Hur är det att jobba med ett sådant här evenemang? Hur är organisationen?

– Nej, jag är inte överförtjust i en sån titel. Jag vill gärna diskutera mig fram till lösningar där alla argument är lika mycket värda oavsett vilken formell position en person har i organisationen. Men när vi jobbar mot en deadline och tiden börjar rinna iväg så måste någon ibland bara fatta beslut och ta ansvar. Men för att svara på din fråga så är det kul och utmanande att leda ett sånt här evenemang. Och organisationen är fantastisk. Alla brinner för samma sak. Det är en energi som riktigt vibrerar i luften på kontoret. Ett evenemang är en stor organiseringsprocess och ibland kan det vara svårt att säga var organisationen börjar och var den slutar. Det blir i praktiken många som deltar i ett stort nätverk alltifrån sponsorer till offentliga institutioner, anställda, volontärer och besökare.

Vad är det du vill uppnå med Hallifornia? Vad är syftet?

– Min vision för Varberg och Halland symboliseras av den glädje och stolthet som finns bland de olika deltagarna i Hallifornia. Så ett syfte är så klart att den positiva energin i evenemanget ska smitta av sig, berättar Erik. Vi lever ju i en värld där det finns mycket motsättningar och konflikter. Jag tror att fenomen som Hallifornia gör att unga människor kan kanalisera sin energi mot någonting positivt istället för tvärtom. Det kan också uppstå oväntade möten mellan personer med den mest skiftande bakgrund som leder till kreativa idéer, nya samarbeten och en känsla av framtidstro. Jag tror att man inte bara måste välja vad man ska jobba som eller med utan också vad man ska jobba för. För Varbergs del är det utveckling av surf och brädsport som jag ser som något unikt.

– Flera av aktiviteterna fick jag själv aldrig möjlighet att prova när jag var yngre, säger Erik småleeende. Jag är uppvuxen på landet vid Närkeslätten med grusvägar och långt till stora vatten. Så longboard och surf fanns inte i min barndom. Jag vill därför gärna kunna erbjuda den möjligheten till andra. När jag som vuxen tar en kvällstur på brädan och möter några små killar eller tjejer är det Halliforniakänslan i vardagen.

Vi har ju suttit en del tillsammans och spånat på hur Hallifornia kan komma att se ut om fem år. Om du fick bestämma själv, hur ser framtidens Hallifornia ut?

– Ja, det är en spännande fråga. Det brukar ju vara ett återkommande samtalsämne bland många som engagerar sig för evenemanget. Personligen så ser jag att Hallifornia som koncept och Varberg hör samman. Men det kan bara utvecklas utifrån de människor som engagerar sig och verkligen gör vad de kan för att Hallifornia ska leva vidare. Det handlar om alltifrån besökare, volontärer, medarbetare och sponsorer till politiker och tjänstemän i kommunen. Framtiden handlar både om finansiering och nätverket runt evenemanget. Olika personer har olika kvaliteter och det brukar bli väldigt bra när man hittar rätt plats åt en person. Så om fem år så ser jag att det är fler människor i sina olika roller och ansvarsområden som är engagerade. Det har kanske skapats utbildningar kopplade till evenemanget, nya företag, spännande utvecklingsprojekt, olika aktiviteter och en massa positiva effekter för samhällslivet och barn och ungdomar i Varberg. Evenemanget kommer så klart att vara viktigt som mötesplats och symbol för kreativitet. Det måste utvecklas i sin egen takt och bygga på verklig delaktighet underifrån.

– Hallifornia representerar så mycket mer än de tre dagarna under sommaren, avslutar Erik och nu ser det ut som om det är filosofen som dyker upp.