Hur kan vi förstå den olösta mordgåtan om mannen från 1300-talets som hittades med en påle genom kroppen i en mosse? Vilka var konstnärerna som samlades i en särskild konstnärskoloni i Varberg under åren 1893-1896? Och vad händer egentligen när Pettson och Findus ska tälta? Detta och mycket annat finner du svar på vid ett besök på Hallands kulturhistoriska museum under Hallifornia-dagarna.

 

Bockstensmannen_ett-pålat-mosslik-från-1300talet_Foto-Charlotta-Sandelin_Hallands-kulturhistoriska-museumMånga har sett utställningen om Bockstensmannen, mannen som hittades välbevarad i Bockstens mosse för nästan 80 år sedan. Vi lovar att det händer nya saker hela tiden runt det unika fyndet, så det är väl värt ett besök för att se nyproducerade filmer, upptäckarspåret och rekonstruktionen av hur han såg ut. För dig som aldrig sett utställningen har du chansen att se en modern, välgjord och interaktiv utställning av vad vi kan finna ut om livet på 1300-talet. Besökare i alla åldrar har stor behållning av ett besök.

 

I Lejongropen vid fästningen blir det en föreställning som alla vi som älskar Pettson och Findus kan glädjas åt. Oavsett om du är tre år eller 70 – välkommen! Biljetter bokas via www.bokavarberg.se

 

KattenKatten – människans bästa vän heter sommarens utställning som ger både ett konst- och kulturhistoriskt perspektiv på kattens liv nära människan. Här finns också en kattverkstad med plats för lek och eget skapande.

 

Under slutet av 1800-talet samlades Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström med sina familjer i Varberg. Konstnärerna kom att kallas Konstnärskolonin Varbergsskolan. I utställningen med samma namn kan du se deras nationalromantiska stämningsmåleri med många motiv från Varberg.

 

Dramatiserad-Vandring-2015Guidade turer om fästningens historia är alltid spännande och lärorikt och i år har du även chansen att se en ny dramatiserad vandring som utspelar sig sommaren 1623. Den heter Margrethes misstag och besökarna förflyttas till tiden då Christian IV regerade över Halland.

 

Missa inte heller utställningen Halland genom tiderna. Mer information finns på muséets hemsida www.museumhalland.se