Missa inte Röda Korsets tält i norra fästningshörnan! Där finns specialdesignade återbruksprodukter som skapats särskilt för Hallifornias besökare. Kreativt, fantasifullt och snyggt!

 

Röda Korsets butik Kupan tar emot gåvor av olika slag och ett sätt ta vara på allt som kommer in är att arbeta med återbruk och skapa nya produkter. Det är både anställda och volontärer som arbetar med detta. Inkomsterna går till Röda Korsets verksamhet. Sen lång tid tillbaka finns en virk- och stickgrupp som varit en mötesplats för främst kvinnor från orten. I våras väcktes frågan om inte Röda Korsets engagemang för integration, med bland annat SFI (Svenska För Invandrare) på asylboendet i Himle, skulle kunna utökas till att bjuda in
asylsökande till textilgruppen.

Alla har ju glädje av att vi utökar gruppen, nu blir det en naturlig språkträning för dem som deltar. Och de som har en svensk bakgrund får lära sig om andra textila traditioner. Att lära sig av varandras hantverk är roligt och skapar en gemenskap, berättar Annica Cauchy, som är butikschef på Kupan.

 

Det resulterade i att textilintresserade från Sverige, forna Jugoslavien, Somalia och Syrien har kläckt idéer och provat sig fram för att skapa produkter som kan passa en yngre målgrupp och särskilt för surfare. De har haft kontakter med Hallifornia teamet som varit med vissa kvällar och en helt ny, innovativ idé är Surf-capen. Att byta om från våtdräkt på stranden eller vid bussen kan vara lite krångligt men Surf-capen gör det lätt. Av begagnade handdukar har gruppen designat en snygg, vid cape med huva. Väskor som gjorts av gamla bonader och bälten och förkläden av gamla jeans är andra produkter.

 

– Det är så härligt att finna varandra och kunna skapa tillsammans, kommenterar Annica och låter riktigt entusiastisk. För mig som butikschef har det varit stimulerande att möta Hallifornias medarbetare och för deltagarna i textilgruppen har det varit så roligt att mötas över kulturgränserna. När flera olika nationaliteter arbetar och skapar tillsammans så uppstår något helt nytt. Gruppen startade med att tillverka drömfångare (ursprungligen indianskt magiskt föremål) av gamla smycken, garner och fjädrar. Det blev en helt ny upplevelse för alla i gruppen!

Hälften av intäkterna från tältförsäljningen under Hallifornia-dagarna ska gå till Röda korsets hjälpverksamhet och hälften får den kreativa Hallifornia gruppen bestämma vad de vill att det ska gå till. Besökare får också en möjlighet att lära lite mer om vad Röda Korset gör och står för via filmer och information från olika Röda Kors kretsar i Varberg. Lite second hand och vintage kommer också att finnas till försäljning.

 

Besökare kan också passa på att testa stickning under Hallifornia-dagarna. Frivilliga från stick – och virkgruppen finns då på plats i Röda Korsets tält vid norra Fästningshörnan. Där finns också information om medlemskap, volontärsarbete och inte minst kan du skänka eller Swisha en peng till Röda Korsets hjälpverksamet.

redcross-3

RedCross_2