-Ni ser mig ju som vuxen. Förra sommaren fick jag göra riktiga uppgifter! sa en av volontärerna som kom till årets uppstartsträff.  Just att få vara med ”på riktigt”  är den bärande idén bakom Hallifornia School of  Life. Här får du veta lite mer om vad det går ut på.

Vi kan avslöja att volontären som återvände nu i sommar blivit anställd med egna ansvarsområden. Hon heter Alicia.

Hej Alicia Coe, vem är du?

-Jag är en tjej som bor med familj i Varberg och som vågsurfar så mycket jag bara kan i Apelviken och i ”Kåsa”. Jag är 16 år och ska i höst börja på naturvetenskapliga programmet på PS-gymnasiet.  Min familj är mamma, pappa, lillebror och en adopterad hittehund från Stockholm.

Vad gjorde du på förra årets Hallifornia?

– Allt möjligt!  Jag var gruppledare för en barngrupp på Sport Camp, under evenemangsdagarna deltog jag i arbetet med kommunens medborgardialog och så stod jag i informationsdisken.
Alicia beskriver entusiastiskt hur hon lärde sig massor genom sina olika volontäruppgifter och den fina känslan av att få ansvar och att ta ansvar. Och det är precis idén bakom vad som kallas School of Life. Bristen på praktisk erfarenhet är ett hinder för många unga människors anställningsbarhet. Inom Hallifornias team finns möjligheter att prova vingarna, skaffa sig praktiska meriter, lära för livet och få ett intyg på förvärvade färdigheter till sitt CV. Organisationen är flexibel och den som inte klarar vissa uppgifter kan prova något annat och behöver inte känna sig helt misslyckad.

 

Kanske är det värderingarna från den nya kustkulturen som är så självklar inom School of Life. Att lära sig stå på en surfbräda innebär att ramla, ramla och åter ramla…. Det handlar inte om misslyckanden utan istället möts den som fallit av uppmuntrande hejarop i en generös atmosfär. Samma sak för de ungdomar som antingen är praktikstudenter från Event- och destinationsutvecklingsprogrammet, volontärer eller tillfälligt anställda inom Hallifornia. Den som vill vara med är välkommen, det finns en öppenhet för idéer, generös och positiv stämning.  Det finns också en acceptans för att kreativitet  är precis som att lära sig stå på brädan, ibland lyckas det inte.

– Det kan beskrivas som en organisk process, det är inte alltid självklart vilken roll man kommer att få, utan det visar sig, säger Erik Ruth på Nordic Surfers som är projektansvarig för Hallifornia och idégivare till School of Life. Det handlar om att visa sig beredd att ta ansvar och att vi med erfarenhet släpper ifrån oss ansvar. Om det inte skulle fungera, ja, då ändrar vi på arbetssättet. Vi märker direkt när vissa uppgifter inte fungerar och kan då hitta något annat som passar bättre. Det viktiga är ”learning by doing”, genom praktiskt arbete förvärvas så mycket kunskap.  Och viktigt – kreativitet kräver också att det misslyckas ibland. Det är helt OK. Man kan noga säga att School of Life också blir en utveckling i kreativt mod.

Erik Ruth är precis som sina närmaste medarbetare med ledande funktioner hela tiden ”nära golvet” och han värnar särskilt om att alla ska känna sig delaktiga. När deadline började närma sig för en dryg vecka sen samlades alla aktiva på ett stormöte, både de riktigt unga och de vuxna, erfarna. Nu gällde det att planera in hela evenemangsområdet i detalj och allas synpunkter var lika mycket värde och lika viktiga.

Att unga människor får chansen att växa innebär också att det, med Alicias ord, är ”på riktigt”.  Under några dagar var det full fart för alla inblandade och i flera veckor har det varit uppstartsaktiviteter i Varberg. Hallifornia Street Crew, de riktigt yngsta, från tretton år, med olika praktiska uppgifter har nu fått lära sig vett och etikett samt säkerhetsutbildningar inom brädsporter av Roofy Safety. För att kunna vara bra publikvärdar under själva eventet gäller det att ha tränat på vad som är gott bemötande av besökare och hur man ska agera i och för att förhindra olyckor.

För Alicia Coe blev det ett kliv från volontär till riktig anställning denna sommar. Hon har arbetat med planering av Sport Camp som i år lockat totalt 84 barn och ungdomar. Under Hallifornia var hon ansvarig för Wakeboard området där mycket hände, det drogs kablar och massor koordinerades med Alicia som styrande hand. Men hon var inte det minsta orolig. Hon visste att det fanns stöd om det behövdes.

– Jag talade om för folk vad de skulle göra, det gick bra. Det är så många härliga människor som jobbar i Hallifornia och alla hjälps åt.  Det är en så fin gemenskap och alla brinner för att det ska bli bra.

När vi avslutningsvis ber Alicia att beskriva vad hon gillade mest med Hallifornia 2015 kommer svaret tveklöst.

– Det är ett så skönt evenemang med så sköna personer och att det särskilt handlar om surf!