– Jag har dansat hela mitt liv ända sen jag skuttade runt som litet barn. Så testade jag zumba en gång- och blev fast, berättar Gissella Angela, dansinstruktör med Varberg som bas. Gissellas danspass blev en succé under förra årets Hallifornia och i sommar är det dags igen.

– Zumba är en aerobicdans som är en träningsform med massor av härlig musik och glädje, berättar Gissella. Den är inspirerad av olika dansstilar från Latinamerika såsom salsa, merengue, cumbia och reggeaton.

Gissella åkte snabbt till Stockholm efter sitt första pass och tog licens som zumba-instruktör. Det låter nästan som ett förälskat rus när hon berättar om hur snabbt hon fastnade och att zumban idag är en självklar del av hennes liv. Och Gissella är en omtyckt instruktör som  utstrålar den härliga känslan av glädje och energi som ett zumbapass innebär. Lika rörlig som dansen är hon själv som instruktör, hennes pass är uppskattade runt om i Sverige och hon kör sina träningspass på lite olika platser. Det blir gärna utomhus sommartid och det är bara att ha koll på hennes Facebooksida för att se när och var den häftiga musiken drar igång för att låta höfter och axlar rulla. Du finner det på Gissella Dance Fitness. I övrigt är Atletica i Varberg en fast plats att boka in sig på för att vara med i ett  av Gissellas zumbapass.

Vilka är det som kommer till dina zumbapass?
– Det är både män och kvinnor i alla åldrar, från 12 år och uppåt, berättar Gissella. Många som kommer och dansar kanske har kontorsjobb eller är lite stela. Men även de som tränar på gym kommer för att blir mer rörliga. Många håller en god balans med bra kondition tack vare zumbapassen.

Hon beskriver att för den som är ny kan kännas ovant och nästan lite pinsamt att skaka på höfterna och axlarna på det här latinamerikanska sättet. Men det är viktigt att inte låsa sig och att faktiskt släppa loss och att inte tänka. Det viktigaste är känslan och att hitta rörelsen och sen uppleva hur det bara blir bättre och bättre. En timme av zumbapasset gör att deltagarna glömmer bort allt som hänt under veckan eller dagen. Det är en timme för sig själv.

Hur blev det under Hallifornia förra sommaren?
– Det var jättevarmt! skrattar Gissella åt minnet. Alla kom med vattenflaskor, jag hade med mig en tvåliters vattenflaska. Men vilken känsla där i Societetsparken. Det var verkligen Hallispirit, alla var så jätteglada och trötta efter passet. Och härligt med musiken utomhus.

Att glädjen och energin smittar inom gruppen som kör ett pass är något som Gissela ser fram emot inför årets Hallifornia. I skrivande stund är planen att hon kommer att finnas på Badhusplatsen.

– På Hallifornia-passet blir det som vanligt jättehärlig och bra musik, fartfyllt, svettigt och massor av glädje och ingen vill sluta, mycket skakningar. Det smittar när alla andra dansar runt, det känns först efteråt hur trött man är, deltagarna tänker inte på hur mycket de svettas och rör på sig.

Vad vill du säga till dem som funderar på att prova i sommar?
–Ta på bra träningsskor, bekväma träningskläder och jätteviktigt – vattenflaskan! Var inte rädd att testa, prata med mig som är instruktör och ställ alla frågor. Det finns inga fel, alla fel är oväntade solon.  Passa på att släppa loss och känna glädjen, säger Gissella.

Tips! Med ett supporterband får du delta i Gissellas zumbapass under festivalen.