– Det finns så mycket kunskap idag om hur vi kan bidra till ett hållbart samhälle och det händer otroligt mycket inom olika branscher.  Men det kan vara svårt att orientera sig för dem som vill göra skillnad och här vill jag ge ge inspiration och tips, säger Kina Johansson från Varberg som medverkar på Hallispirit vid sommarens festival.

Kinas intresse för ekologiskt tänkande väcktes på allvar när hon bodde i USA, året var 1998. Austin i Texas, välkänt för kreativitet och affärsutveckling där en livsstil med surf och skate är en viktig del av kulturen var en sådan plats. Där mötte Kina en uppsjö med ekologiska marknader och ett tänkande om vikten av hälsa innifrån och ut som inte var lika självklart hemma i Sverige.

kina_johansson_hallifornia_progil

– Då var ordet ekologisk nästan okänt här hemma och för mig blev det en ögonöppnare, säger Kina. Sen har det bara fortsatt på den vägen genom åren.

Det är en spännande resa som Kina gjort sen slutet av 1990-talet. Född och uppvuxen i Varberg, utbildning till legitimerad lärare, egen företagare inom branschen hälsa och skönhet. Som stylist arbetade hon med reklamfilm och modeveckor för olika klädmärken runt om i världen. Sen tillbaka till Varberg, idag som tvåbarnsmamma och uppskattad föreläsare via sitt företag Inspired by Eco. Att Kina brinner för hållbarhetsfrågor råder det ingen tvekan om och hon ser behovet av att ge inspiration till medvetna val för miljön i vardagslivet utan att det ska behöva kännas som alltför krävande och svårt.

– När jag jobbade som stylist upptäckte jag att många klädmärken, flera små svenska designer, jobbade mycket medvetet med miljöfrågor när det gällde textilier och material för att komma bort från kemikalier och miljöförstörande produktion, berättar Kina.

För henne blev en viktig fråga hur det här ekologiska tänkandet som ofta var okänt för allmänhet och kunder kan föras vidare till hemmet och den individuella nivån och hur människor kan göra medvetna och bra val.

Vad tänker du prata om på din föreläsning under Halliforna?
– Jag vill gärna anknyta till det som är Hallifornias tema och har valt att utgå ifrån vatten. Det kommer att handla om vatten från olika aspekter t ex det som görs inom klädindustrin, förbrukning av vatten och tips och inspiration för hur vi på ett enkelt sätt kan tänka och agera, göra medvetna val, berättar Kina

Hon menar att det är viktigt att ge exempel på vad som faktiskt skett på marknaden men som vi inte tänker på. Det kan handla om den egna livsstilen med hälsosamma val om mat och dryck.  Men det kan också handla om konsumtion, såsom naturmaterial, återbruk och att ta vara på det som hushållet redan har. Genom ökad medvetenhet och att tänka till så får vi oerhört mycket tillbaka i form av välmående och livskvalité.

– Jag kan känna att det kan kännas som skräckpropagande och för mycket hårda fakta, påpekar Kina. Men kunskaperna behöver landa mjukt där du kan ta till dig och göra en förändring utan att det kostar för mycket tid, pengar och energi. Det blir ett sätt att avdramatisera det hela om hur du kan vara ekologiskt medveten i det praktiska vardagslivet.

Källsortering som de flesta tänker på när det gäller miljömedvetande på hushållsnivå kommer Kina inte att ta upp i sin föreläsning.  Det finns redan svensk lagstiftning om att alla ska källsortera så det är en självklarhet.  Plast som blivit en aktuell fråga kommer däremot att belysas som ett exempel på medveta val.

Nu är planering av Kinas medverkan i Hallifornia i full gång mitt i föräldraledigheten. Lokala aktörer har kontaktats för att visa upp produkter av olika slag som finns på hemmaplan i Varberg.

– Det ska bli kul att medverka på sommarens Hallifornia som är så underbart sprudlande av energi och en riktig färgklick för Varberg, säger Kina.

Notera torsdagen den 20 juli kl 11.30-12.15 i kalendern, plats Hallispirit i Societetsparken.