Spontanfotboll. Låter det konstigt? Fotboll handlar väl om regelbunden träning på bestämda tider för dem som ingår i gruppen? Inte alls blir svaret från Unite People FC i Varberg. Alla kan och ska inkluderas i fotbollsrörelsen.

Spontanindrott som något annat än inbokade träningstider förenar Unite People FC och Hallifornia. Att surf- och skatekulturen handlar om fritt utövande som en del av det coola är ingen nyhet. Men att synen på fotboll kan vara helt ”utanför boxen” är nytt och vi möter Adnan Bainca, personen bakom Varbergs nytänkande fotbollsförening.   Sen starten 2016 har Unite People FC utvecklat en mängd olika aktiviteter som handlar just om att ingen behöver stå utanför. Påhittigheten tycks sakna gränser, precis det Adnan kallar att ”tänka utanför boxen.” Det började med spontanfotboll på sena helgkvällar mellan klockan åtta och tolv.

Hej Adnan! Ni var med förra året på södra fästningshörnan och kommer tillbaka i sommar. Vilken är er målgrupp?

­– Framförallt ungdomar, både svenska och utländska, som ligger i riskzonen för att hamna i destruktiva mönster och gå fel väg i livet. Det blev ett sätt att locka dem till annat än TV-spel och festande. Vi saknade tjejerna så då blev det Tjejfotbollen på söndagar. Nu kommer både svenska och nyanlända tjejer, de som vill prova på eller de som hittar tillbaka till fotbollen. Men vi har sedan starten utvecklats till att ha många fler målgrupper som vi riktar oss till, berättar Adnan. 

Vilka fler målgrupper har ni nu?

­–­ I dagsläget så försöker vi nå ut till ungdomar upp till 20 år, både svenska och utländska pojkar och flickor, vi har barn och vuxna med funktionsvariationer som en målgrupp, vi har alla över 30 år som en målgrupp och senast även pensionärer!  Så det är ett bredd utbud av fantastiska människor vi får möta varje vecka.

Adnan berättar att Unite People FC:s tält på södra fästningshörnan under förra sommarens Hallifornia blev en mötesplats att chilla på, bara hänga en stund. En plats för ungdomar och framförallt de ungdomar med invandrarbakgrund som inte känner igen sig på festivalen.  Mitt i hettan och bland mängder av aktiviteter fanns soffor, lite godis och en plats att slappna av på som var välbekant.

Vad händer på Hallifornia i år?

–Tanken är att vår förening kommer stå som värdar under festivalen tillsammans med para-sportlaget och hänvisa bilar till andra parkeringsplatser och välkomna alla snälla människor. Vi kommer också att ha en rolig fotbollsaktivitet där man kan dribbla och ha skoj.

Adnan är killen som med enorm energi ser möjligheter att fånga upp, stötta och sprida glädje och gemenskap. Han beskriver det som att fotbollen är en så stark kraft att den kan samla många. Inkludering inte bara som honnörsord utan också på riktigt kan det beskrivas som. Men den positiva hållningen kombineras med klarspråk och att inte väja för det som behöver synliggöras.

Vad behöver vi tala högt om?

– I Varberg har vi ungdomar som är födda i Sverige men som bryter när dom talar svenska. Ungdomar som inte vet vad en svensk jul eller andra svenska traditioner är, utan hör bara pratet i skolan bland sina svenska vänner, säger han.

Det förtroende som byggts upp mellan Unite People FC och ungdomarna har lett vidare till studie- och yrkesförberedande såväl som sociala aktiviteter. Externa föreläsare som kan vägleda och  att ge personligt stöd vid jobbsökande är viktigt. För Adnan och hans medarbetare i föreningen handlar det om att vara konkret. Rutinerna hos Arbetsförmedlingen kan vara svåra, det gäller att underlätta och förkorta tiden av sysslolöshet. Att bjuda hem sig till en svensk familjs julfirande är också svårt. Alltså fixar föreningen julfirande.

– Förra julen delade vi ut julklappar för 29 000 kronor, julmat till 60 ungdomar, såg Kalle Anka och hängde tillsammans i tolv timmar på en fritidsgård som vi fick låna, berättar Adnan.

Hans slutsats är solklar, det är handling som räknas. En svensk tradition utan religiösa inslag kan delas av alla. Då blir det ett mer integrerat samhälle.