Du är väl redo för Tavha? Ta-vara-på-havet. Det handlar om en kultur som står för gemenskap, solidaritet och omsorg mellan länder, generationer och kulturer. Surfare och havsälskare  – nu är det dags att plocka fram arbetshandskar, hink och sopsäck och dra igång. Hela vecka 29 vinkar vi till varandra i små grupper på stränderna medan vi strandstädar.

Lördagen den 11 juli, kör vi igång i Varberg. Hallifornia, Nordic Ocean Watch Sweden, ungdomsverksamheten Centralen i samarbete med integrationsprojektet Amigos och studiecirkeln Kattegatt har deltagare på plats för att plocka plast och skräp som spolats upp på stränderna. Deltar gör också de två företagen Water & Virgo och Maja & Maika. Tanken är att ingen insats är för liten, det är bättre att ge sig ut några timmar på en begränsad strandremsa än att inget göra alls.

Genom att flera går samman och peppar varandra kan mycket göras. Att med egna ögon och händer uppleva vad som slängts i havet blir en inspiration till en havsvänlig och hållbar livsstil.

– Vi vill uppmana dem som deltar nästa vecka att sända in foton på den hög de plockat ihop och använda hashtaggen #halliocean2020, säger  Josefin Wikevand på Nordic Surfers.

Hon tillägger att för dem som inte kan komma till Varberg går det lika bra att strandstäda på andra platser. Förutom Hallifornias “call for pictures” sker ett annat arrangemang i anslutning till strandstädningsveckan. Det är en tävling som det går att delta i på sociala medier. Tävla på Water & Virgos instagram samt på Maja & Maikas instagram och vinn hållbara produkter.

– För oss är det självklart att ställa upp, både med strandstädning och prispaket, säger Jessica Bonebjär som driver ett nystartat baddräktsdesignföretag tillsammans med barndomsvännen Elisabeth Light.

Water & Virgo designar och tillverkar UV-skyddande och långärmade baddräkter till aktiva kvinnor och barn. Elisabet har bott i Australien och upplevt hur surfkulturen där har en helt annan medvetenhet om hälsoriskerna med stark sol. Nu börjar de positiva attityderna till stark solbränna ändras också i Sverige och Varbergs tycks vara rätt plats för lansering av de nya baddräktsmodellerna.

     Berätta hur ni har gått tillväga inför säljstart?

   – Designarbetet gör vi tillsammans. Vi har jobbat utifrån hållbarhet och miljövänlig produktion. Leverantör av tyget, som är polyester av återvunnen plast från havet, kommer från Europa för kortare transporter. Och textilfabriken som syr baddräkterna finns i Tallin, berättar Jessica.

Covid-19 pandemin innebar förseningar och det blev först i juni som de första baddräkterna leverades. Men allt har fungerat  och samarbetet med det engagerade textilföretaget i Tallin fungerar utmärkt. Elisabeth och Jessica tar fasta på ett nytt slags Hallifornia i år som också handlar om glädje och gemenskap när Water & Virgo inte kan ha marknadsplats på en stor festival.

     Finns det något mer än valfri  baddräkt i det utlottade prispaketet?

– Ja, det blir mer hållbarhetsprodukter, skrattar Elisabet. Tre olika pack med vaxade tygdukar, bivaxfolie, som är ett hållbart alternativ till engångsplast som plastfolie och plastpåsar. Efter att man använt dem så tvättar man av dem och använder igen och igen.

Bivaxfolierna tillverkas av Elisabet i hennes företag Maja & Maika, bomullstyg som behandlats med en blandning av ekologisk bivax, ekologisk tallkåda och ekologisk kokosolja. Bivaxfolien är i mönstrat blått i olika toner, de håller omkring ett år och ersätter flera rullar plastfolio som skulle ha slängts i soporna.