HALLIFORNIAS MILJÖPOLICY 2019

Ekologisk hållbarhet är ett gemensamt ansvar. På Hallifornia-festivalen har vi därför följande miljökrav. Som avtalspart förbinder ni er utöver att följa våra krav, att aktivt välja miljömässigt hållbara produkter och att motverka all form av nedskräpning. Alla medarbetare som deltar på festivalen skall känna till vilka miljökrav som ställs på er verksamhet.

ALLMÄNT

Krav gällande avfall

  • Hallifornia ska vara rent och snyggt. Som partner ansvarar ni för att er egen plats är städad. Avfall får inte lagras kring er yta.
  • Partnern ansvarar för att ta hand om sitt avfall på festivalområdet samt lägga i utmärkta uppsamlingskärl.
  • Allt avfall ska sorteras. Det finns insamling för brännbart, matavfall, matolja, metall, glas, pant, pappersförpackningar, plast och wellpapp.
  • Brandfarligt avfall samt elektronikavfall ska separeras och transporteras till kommunens återvinningsstation.
  • Otillåten tömning av gråvatten (spillvatten) är ej tillåtet.
  • Partnern accepterar en miljöavgift på 3 500 kr (ex. moms) om ovanstående punkter inte efterföljs.

Rekommendationer

  • Välj sopsäckar av papper, majsstärkelse eller returplast.
  • Undvik reklam eller annonsering i form av flygblad.

 

FÖRSÄLJNING AV MAT OCH DRYCK

Krav gällande ekologiska livsmedel och miljömärkta produkter

  • Minst tre ekologiskt märkta livsmedel ska finnas i ert sortiment, varav minst ett ska vara baslivsmedel.
  • Kaffe, te och socker som serveras ska alltid vara ekologiskt och etiskt märkt.
  • Portionsförpackningar för mjölk, socker, salt etc. får inte användas.
  • Mjölk som serveras under Hallifornia ska vara ekologisk.
  • Fisk och skaldjur ska vara grönt på WWF ́s fiskguide. Det betyder att det kommer från hållbara bestånd. KRAV, MSC, ASC- märkta är bra märkningar att följa. Läs mer på WWF’s Fiskguide.
  • Undvik engångsmaterial. Materialet ska vara miljömärkt och tillverkat av exempelvis papper.

Vegetariska alternativ

Minst en vegetarisk (V) maträtt ska erbjudas på menyn.

Allergimärkning

Kunden har rätt att få information om maten innehåller allergener, vilket innebär att ni måste ha kunskap om detta. Vi rekommenderar att ni märker upp menyn med symboler eller bokstavsförkortningar, t.ex. laktos (L) och gluten (G) eller laktosfritt (LF) och glutenfritt (GF). Ni kan också ha en separat utskriven innehållsförteckning med allergener i fetstil som gästen kan ta del av.

För mer information om de 14 vanligaste ingredienser och livsmedel som orsaker allvarliga allergier, läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

Vatten

Hallifornia är ett Kranmärkt evenemang. Inget vatten får säljas, det gäller även bubbelvatten. Hallifornia har vattenstationer utplacerade. Det är okej att sälja eller dela ut vattenflaskor för påfyllning.

Rekommendationer

  • Alla rengöringsprodukter (diskmedel, handtvål, allrengöring etc.) och alla torkpapper (servetter, hushållspapper etc.) bör vara miljömärkta.
  • Kött, kyckling och ägg bör vara grönt på WWF ́s köttguide
  • Se över era transporter ur ett miljöperspektiv.

Inspektion

Samtliga krav ska kunna intygas vid inspektion. Uppfylls inte miljökraven har Hallifornia rätt att stänga ert försäljningsställe.

Uppdateringar av miljöpolicy

Observera att miljökraven kan komma att uppdateras inför festivalen. Längst ner i dokumentet står aktuell version. Ladda ner den senaste versionen här.

 

KRAV VI PLANERAR ATT INFÖRA TILL 2020

  • Som en avfallsförebyggande åtgärd ska besökare som har med egen flergångslåda och flergångskopp få rabatt, OBS, (självklart ren och fräsch).
  • Sopsäckar ska vara av papper, majsstärkelse eller returplast.
  • Minst tre ekologiskt märkta livsmedel ska finnas i ert sortiment, varav minst ett ska vara baslivsmedel. Observera att kryddor, såser, ketchup etc. inte räknas som baslivsmedel. Men självklart är det bra om dessa också är ekologiska.
  • Minst 20 % av ert totala utbud ska vara ekologiskt.
  • Kött, kyckling och ägg ska vara grönt på WWF ́s köttguide.