Skriv upp torsdag den 17 juli klockan 19.00 i kalendern för då är Guvernören i stan. Vi tackar Region Halland och Kultur & Fritid som presenterar Parkmusik à la Hallifornia under tre dagar på scenen i Societetsparken. Parkmusiken är gratis för alla och det är ingen åldersgräns.

Den Svenska reggaescenen har inte alltid varit där den är idag. Och få personer har betytt så mycket och slitit så hårt för att etablera reggaen i Sverige som Anders Siösteen, aka Governor Andy. För er som inte kan er musikhistoria så kommer här en tillbakablick.

Det är sent 70-tal och Anders, eller Andy, är sångare i banden Fri Fart och Pink Patchos, med vilka han också skriver sina första låtar. Några år senare åker han på en lång resa till Jamaica där kärleken till musiken växer och blir en stor och viktig del av hans liv. Man kan fortfarande höra att stil, melodi och flow i Andys låtar hämtar inspiration från tidiga toastare som U Roy, General Trees, King Yellowman m.fl. där seriösa världsproblem blandas med humor, sex och kärlek i sann Sound System-anda.

1991 flyttade Andy till Stockholm, där han var med och startade reggaeklubbarna Trinity Sound, Slingshot Sound och Club Studio One. 1997 debuterade Andy som soloartist med singeln Internet. Det är också nu som Andy lägger till Governor före sitt namn och ett av svensk reggaes starkaste artistnamn är skapat.

Debutalbumet skulle dock dröja till 2002 då Torra Benens Dal släpptes. Sedan dess har Governor Andy släppt ytterligare 4 album, med låtar som till exempel Reggaeprofil, tillsammans med Jr Erik, Lyckliga Gatan tillsammans med Loreen, och Vakter och Polis med Kapten Röd och Eye N I. Han har även medverkat på en rad album av andra musiker, bland annat Petter och Kalle Baah. Utöver alla klassiker såhoppas så klart att vi också ska få höra en del material från den nya plattan Steget som släpptes i år.

Lyssna mer på Governor Andy på Spotify.