Europas bästa skimboardåkare kommer till Hallifornia! I sex olika länder går touren European Skimboarding Cup 2014, Nederländerna, Barcelona i Spanien, Lettland, Sverige och Polen. Ett samarbete med Stena Line gör det möjligt att bjuda in flera av Europas bästa skimboardåkare till den svenska deltävlingen här i Varberg. Sikta på att årets tävling under Hallifornia kommer att höjas till en helt ny nivå!

Kända namn i år är bland annat Adrien Raza från Holland och Daniel Pribe från Tyskland. Daniel är en av de mest skickliga tekniska åkarna i Europa. Han går ut stort och är en åkare som pushar sporten framåt vid varje åk. Missa inte det polska gänget som är galet bra på att använda sig av features, speciellt slides/grinds.

Vinnaren av cupen kommer att tillkännages vid den sista tävlingen under Polish Skimboarding Open. Dit kommer även det svenska laget att åka för att tävla! Från varje tävling tar åkarna en plats mellan 1-10.

Vi fick en pratstund med Jonatan Strömberg som laddar inför European Skimboarding Cup 2014 i Varberg under Hallifornia.

 

 Tja, Jonathan. Allt bra?

– Underbart, jag sitter på min soliga veranda och har precis pratat med Bollen angående tävlingsupplägget i Varberg. Poängsystemet måste stämma med den europeiska touren, så vi har snackat ihop oss med en av de polska domarna som kommer hit under Hallifornia. Jag har även precis klippt av mitt långa surf hår och det blev riktigt snyggt så jag är på ett strålande humör.

Du är ju ansiktet bakom Skimx Skimboards och DB Skim Battle. Kan du berätta mer om dig själv och om din verksamhet för våra läsare?

– Absolut. Jag har alltid älskat vågsurfing, något som kanske inte är så konstigt då jag fick min första surfbräda när jag var 3 år. Min farsa har alltid vindsurfat, men segel och krångel var inget för mig. Nej, för mig skall en sport vara enkel och det är just det som lockade mig till skimboard. Sporten har en snabb inlärningskurva, är lätt att börja med men fruktansvärt svår att bli bra på. Plus att du har närheten till havet minus väntan på vind som många surfare i Sverige kan känna igen sig i.

– Så Skimx är bara en naturlig utveckling av mitt brinnande intresse. Idag säljer vi allt från skimboards, kläder till longboards som jag ser fram emot att få visa er i sommar. När intresset för en sport som skimboard växer, så växer även behovet att tävla och uppmuntra unga åkare att bli bättre. Idag känns det helt otroligt att vi har åkare från sex olika länder från European Skimboarding Cup som gör upp om att bli mästare under Hallifornia.

Var kommer ditt skimboard intresse ifrån?

– De som känner mig väl vet att jag och min familj var utsatta för en mycket traumatisk upplevelse 2004. En händelse som förändrade mitt liv för alltid. Samma sommar så byggde mina vänner en skimboard till mig. Haha, vi var urusla på att åka, brädan lämnade flisor i fötterna och det var en ren katastrof, säger Jonatan och fortsätter:

– Men det väckte någonting inom mig och höll mig syselsatt under en svår period. Efter det började jag tänka på hur jag kunde förbättra brädorna? Vilket material kan jag använda? Jag började tillverka brädor själv, vilket jag fortfarande gör än idag, och sen började folk köpa dem. Efter det så lyckades jag ta kontakt med grabbarna på DB Skimboards i Washington och bli distributör för dem här i Sverige. Det är väldigt enkelt, följ ditt hjärta så kommer det att inspirera din hjärna att göra någonting av det. Jag är stolt över att få jobba med det jag älskar.

Varför kommer du tillbaka till Hallifornia i år?

– Ingen sommar utan Hallifornia! Extremsport, stans största fest, galet härliga människor, vänner, vackra tjejer. Jag kan rada upp ytterligare tusen orsaker till varför du ska ta dig till Varberg 17-19 juli. Jag är otrolig tacksam för att jag får vara med under Hallifornia. Men det ligger i era händer nu, köp ert supporterband idag!

Förra året var Urban Skim Park otroligt populärt bland besökarna. Vilka nyheter kan vi presentera för årets besökare?

-De europeiska toppåkarna är ju något alldeles speciellt den här sommaren. En annan kul grej som verkligen är bra i år är Sports Camp som hålls dagarna före Hallifornia. Här ger vi en chans för de yngre att testa på skimboard och andra actionsporter under tre dagar. Just nu håller vi även på att skissa upp och bygga nya hopp, features, till skimpoolen.

Vilken betydelse har Hallifornia för just den här brädsporten?

-Hallfornia är en fantastisk plattform för mig att nå ut med vad det handlar om, säger Jonathan. Urban Skim Park gör det riktigt enkelt för mig att visa er hur sporten går till. Att allt detta kom ifrån en idé från Erik om hur man flyttar skimboard från stranden och in i en mer urban miljö, är ju helt otroligt! Jag är faktiskt väldigt tacksam över att Nordic Surfers vågade satsa på mig och att vi tillsammans kunde arbeta fram konceptet Urban Skim Park. Och vilken succé det blev! Skimboard är idag på god väg att bli en riktigt erkänd sport och det är mycket tack vare Hallifornia.

Vad betyder Hallifornia för Bästkusten?

– Jag tror att det är väldigt viktigt att utnyttja det fantastiska läget och den atmosfären som finns här, vilket jag tycker att Hallifornia gör på ett fantastiskt sätt. Det är en klockren mötesplats för likasinnade och någonting som verkligen skriker sommar. Kom gärna och säg hej i år, jag finns vid skimboardparken under hela festivalen!

Registering

Klicka här för att registrera dig till European Skimboarding Cup

Om ESC

European Skimboarding Cup 2014 is a series of the biggest flatland skimboarding events across Europe.

On each event riders compete to earn the best position out of 10, hence, the best score. The overall winner of the cup will be announced at the last event, the Polish Skimboarding Open.

Deltävlingar

25.01.2014 / Boot Indoorskimjam | Dusseldorf, Tyskland

31.05.2014 / Holland

28-29.06.2014 / Barcelona Extreme Festival | Barcelona, Spanien

11-12.07.2014 / Summer Sound | Liepaja, Lettland

17-19.07.2014 / Hallifornia 2014 | Varberg, Sverige

01-02.08.2014 / Polish Skimboarding Open | Gdansk, Polen

Länkar

http://www.facebook.com/euroskimcup

http://www.euroskimcup.com/