Welcome to Hallifornia! Vilken härlig kick-off!

Nu börjar det på allvar för de volontärer som står i startgroparna. Skolorna har slutat, sommaren är här och alla längtar till den magiska helgen i juli. Men gemenskapen före festivalen är lika kul så en inbjudan gick ut till Varbergsboenden för ensamkommande flyktingbarn. Välkommen – kom med. Ett femtiotal killar nappade på inbjudan och det blev en dag med glada skratt och hejarop!

I ett samarbete mellan Varberg Energis årliga satsning Omtanke ger energi och ansvariga för flyktingboenden i Varbergs kommun arrangerade Hallifornia ett event för mänskliga möten med den typiska Hallifornia-stämningen. Glädje, pepp och gemenskap! Ny och erfarenpersonal från Hallifornia-teamet, tidigare och nya volontärer och ungdomar från boenden i

Varberg delades in i grupper. De som ville fick chansen att prova på slack-line, trampolin, indoboard eller longboard. Det behövdes lite övertalning ibland, men de flesta testade. De inbjudna fick språkligt anpassad information om vad som händer 21-23 juli och enuppmaning att spara armbandet till dess. För nya volontärer blev det ett perfekt tillfälle attträna ledarskap och instruktörskap inför årets Sport Camp. Det gäller att ibland kunna hantera blyghet och ge uppmuntran och tilltro till att våga försöka.

-Welcome to Hallifornia handlar om bemötande. Killarna från olika boenden fick en försmakav vad som väntar i slutet av juli, säger Rebecka Ingvarsson, community manager frånHallifornia som ansvarade för dagen. Det är lättare att prova på en longboard i mindregrupper. Det är också viktigt att få ett namn och ansikte att heja på under Hallifornia 2016. Vi är särskilt glada över dom som tog chansen att anmäla sig till volontärträffarna.Och det var precis vad Varberg Energis personal önskat sig genom sitt ekonomiska bidrag till dagen och till ett 100-tal armband.

-Vår tanke är att det ska vara kontinuitet och långsiktighet som kan leda till varaktigakontakter, säger Madeleine Dragstedt, Varberg Energi. Volontärträffarna på onsdagskvällar är en sån mötesplats.

Lena Sandelius, handledare och coach på Varbergs flyktingboenden delar ut Hallifornia-armband till ett 100-tal ungdomar, visar Hallifornia-filmer och berättar om volontärträffarna.Hon menar att det är inte så lätt att känna sig osäker på språket och gå iväg ensam till den första volontärträffen. Det kan behövas ett särskilt stöd från boendet för att hitta rätt och komma iväg.

-Eventet var trevligt och ungdomarna uppskattade att det var så generöst med vattenflaskor, tablettaskar, hamburgare och armband, säger Lena. Det var också väldigt bra ordnat från Hallifornia-teamet med en positiv stämning. Den lite blyga känslan bröts på ett fint sätt.

Eftersom integration handlar om ett ömsesidigt möte är inställningen hos de svenskföddavolontärerna lika viktig. Rebecka Ingvarsson fann vid sin uppföljning att eventet blev uppskattat och att ungdomarna hade kul.

– Nu sätter vi ut en flagga utanför Rådhuset på onsdagkvällarna, säger Rebecka. Den signalerar Welcome to Hallifornia för dom som vill vara med.