En riktig törstsläckare med smak av tropiska frukter, så beskriver Andreas Sandö från det lokala mikrobryggeriet Sandt Brewery i Väröbacka den nya ölen, Hallifornia Session IPA.

– Vi tog v
år bild av Hallifornia och tillsatte smaker av sommar, säger han.

 När vi träffas på Halmstad Brygghus en högsommarvarm dag i maj har den första laddningen malt och vatten just blandats i mäskpannan. I lokalen slås man av den 30-gradiga temperaturen, den höga luftfuktigheten och den genomträngande doften av varm, jäsig och söt välling. Det är den blöta, krossade kornmalten som totalt har tagit över luftrummet.

Andreas Sandö utlovar att resultatet ska bli en smakexplosion av så mycket surf, utomhus och sommar som möjligt.

Anledningen till att ena delägaren till Sandt Brewery är i Slottsmöllans lokaler, strax nedanför den vackra stenbron som passerar över Nissan, är att Halmstad Brygghus har kapacitet att framställa större volymer jämfört med egna bryggeriet i Väröbacka. Totalt ska det produceras 15 000 flaskor. När kompanjonen Tommy Brandt för dagen håller ställningarna på den gemensamma arbetsplatsen Ringhals, fokuserar Andreas Sandö på drycken.

– Vi tycker att det är väldigt spännande och hoppas självklart att ölen blir en lättdrucken succé, säger han.

Det var förra året som de drog igång sitt mikrobryggeri. Då hade de äntligen hittat en lämplig lokal som båda föll för. Något år tidigare hade de tagit sin hobby till högre nivå och börjat  experimentera med jäst och tre-stegsraketen vatten, malt och humle hemma i familjen Sandös källare.

Det kändes härligt att få komma hem och vara kreativ och testa olika blandningar. Vi läste på så mycket vi kunde och satte oss in inom området. Vi tyckte båda att det var otroligt inspirerande och blev sugna på mer, säger Andreas Sandö.

Namnet var givet, en kombination av bådas efternamn – Sandö och Brandt. På sin hemsida skriver man att Sandt Brewery i Väröbacka är ”det lilla bryggeriet med de stora smakerna”. Dels finns det ett fast sortiment där bryggeriet tagit fram recept för olika restauranger och krogar, dels erbjuder man säsongs- och specialöl.

När nye ägaren till Väröbacka Gästgiveri fick frågan om han var intresserad av lokalproducerad öl, kontrade han med att senare fråga: Skulle inte ni vilja ta fram en Hallifornia-öl nu när de satsar mer på olika slags mat på området? Det ena ledde till det andra och i början av året togs de sista besluten om Hallifornia Session IPA. Nu väntar killarna med spänning på att flaskorna ska dyka upp på Systembolaget, krogar och restauranger om drygt en månad. Extra spännande ska det bli att se hur ölen tas emot av Hallifornias besökare på det nya serveringsområdet Surfers Corner.

 Hur föreslår du att man avnjuter Hallifornia Session IPA?

Eftersom den ger en torr munkänsla är det en riktig törstsläckare. Den är också lätt i sin karaktär och går därför bra att dricka enbart som den är. Vill man äta något till rekommenderar jag en fräsch sallad med kyckling och mango. Eller kanske en baguette. Det bör inte vara något allt för kryddstarkt, då finns det risk att den starka smaken slår ut ölets smak, säger Andreas Sandö.

 

Beer_info_box