Det lilla du gör har betydelse.” Vem kunde ana att en svensk miljörörelse för surfare och havsälskare skulle skapas utifrån den tanken via en hallandstjejs instagramkonto? Bilder på nedsmutsade stränder runt om i världen spreds snabbt och stenen var i rullning. Idag är uppmaningen Tavaha, ”ta vara på havet” välkänt bland både skolbarn och många vuxna.

Tavaha står för en kultur som innebär omsorg, solidaritet och gemenskap mellan både generationer, länder och kulturer. Nordic Ocean Watch Sweden heter organisationen som engagerar allt fler. Hon låter lite häpen vid en återblick på allt som hänt under några få år, Linn Ekberg från Steninge, ett par mil utanför Varberg. Så vi tar det från början.

 Hur fick du idén till instagramkontot Seabow?

– Det började under mina surfresor runt om i världen när jag såg hur människor levde och sen mötte konsumtionshetsen här hemma. Jag tänkte att vi måste göra något, att var och en kan bidra på sitt sätt. Ingen insats är för liten. Nordic Ocean Watchers (NOW) i Norge som såg mina bilder hörde av sig och jag drogs snabbt in i ett samarbete med dem.

Linn berättar att NOW är ett miljökollektiv som vill värna om havet, surfare som vill inspirera till en havsvänlig och hållbar livsstil. Det dröjde inte länge förrän intresserade personer hörde av sig till henne, de ville engagera sig och så bildades styrelsen till NOW Sweden. Organisationen arbetar aktivt med att sprida sitt budskap Tavaha genom strandstädningar, föreläsningar och workshops. Aktiviteterna pågår runt om i Sverige och även utomlands och rörelsen har nu spridit sig till Finland och Danmark.

Berätta vem du är Linn?

Jag är 33 år och bor i Steninge sen tre år tillbaka efter att ha rest runt i världen och jobbat några år i Oslo. Det var närheten till havet och möjligheten att odla egna grönsaker som lockade, jag är numera utbildad trädgårdsmästare och driver ett trädgårdsföretag. Och slumpen gjorde att det hus jag tillbringade en härlig sommarvecka i som tio-åring är det hus som jag hyr permanent nu.

Hur kommer Hallifornia in i bilden?

 – Jag vill gärna medverka på Hallifornia för det är en så härlig festival. Vi är surfare som driver den här organisationen NOW Sweden och vi står för samma saker. Glädje, omsorg, gemenskap, med plats för alla, stor som liten, olika kulturer.

Linn berättar att så mycket har hänt vid en tillbakablick. Hon hade besökt Hallifornia under sin första sommar i varbergstrakten. När kontakterna med norska NOW etablerats kom hon plötsligt på tanken att Varbergs årliga sommarfestival var hennes chans att nå ut. Tre dagar före festivalstart kom beskedet från ett flexibelt Hallifornia-team, ”vi klämmer in dig”. Linn som jobbat som dekoratör, kommunikatör, inredare och rekvisitör för norsk TV fixade snabbt fram parasoll, ett litet bord och grejer till en tävling om skräp i havet. Samtalen och kontakterna under festivaldagarna blev många, vänskapsband knöts och rörelsen var igång. Vid förra årets festival blev det strandstädning tillsammans med Green Peace och en föreläsning på temat Tavaha, ”ta vara på havet”. Under Hallifornia 2019 kommer idén om ett nätverk av Ocean Watchers att lanseras.

– Vi vill nå ut till fler med vårt budskap, vi tror att personlig handling har stor betydelse, betonar Linn och fortsätter: Det lilla du gör betyder något. Tanken är att den som blir Ocean Watcher få ansvara för sin egen lilla strandsträcka, plocka skräp, bevaka och ifrågasätta det som behöver ändras.

Linn förklarar att tanken är att många Ocean Watchers kan bilda ett nätverk och inspirera varandra. Målet är att det ska finnas ett pärlband av engagerade personer runt Sveriges kuster, från Östersjökusten i norr till hela Västkusten. De som anmäler intresse blir presenterade på NOW:s hemsida och kan knyta kontakter. Hennes egen historia är ju ett bevis på att när flera går samman och peppar varandra kan mycket göras.

– På så sätt lyfter vi vardagshjältar, säger Linn. John Nyström i Varberg är en sån, vi träffades på Hallifornia 2018, han och hans son var med när vi hade strandstädning med Green Peace.

Vilka tips vill du ge oss festivalbesökare?

–Det finns en rad med tips från NOW, det handlar om dina val i vardagen. Vi har tillsammans stor konsumentmakt. Vi bör tänka på att återvinna på rätt sätt, välja rätt material. Att undvika engångsprodukter, låna av varandra. Försök att laga det som går sönder, kanske någon pensionär eller äldre släkting kan hjälpa till.

Och under själva festivalen?

– Jag blev så glad att Hallifornia 2019 engagerar sig mer mot miljö, surfkulturen är så nära havet. Det är viktigt med uppmaningar, men inte pekpinnar. Vi kan ge en tips inför festivalen,  ta med egen vattenflaska, egen matlåda till food-truck,  cykla dit, gör det kul, gör din festival-outfit secondhand.

Det ska inte vara slut efter festivalen, engagemanget måste fortsätta.

Foto: Anders Andersson

[rev_slider alias=”nordic-ocean-watch-sweden”]