Wakeboard mitt i stan? I vallgraven? När Nordic Surfers presenterade sin vision 2012 ruskade vissa varbergare på huvudet. Wakeparker i Tyskland och wake efter motorbåt var väl okej. Men det här? Idén om en eldriven kabel som ett hållbart alternativ till bensinslukande motorbåtar fick dock genast gehör från ett håll. Det kom från Varberg Energi, energiföretaget som jobbat med hållbar energi sen 1991.

 – Wakekabeln drivs med hundra procent förnybar el, berättar Madeleine Dragstedt som är affärsområdeschef Marknad och energihandel.

Samarbetet omkring elförsörjningen till kabeln i vallgraven har genom åren utvecklats till flera områden under temat hållbarhet. Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet är de tre ben som förenar Varberg Energi och Hallifornia. Madeleine tvekar inte när hon förklarar bolagets engagemang i festivalen:

– En anledning till att samarbetet har fungerat bra är att vi har lika värderingar. Vi tänker på samma sätt kring hållbarhetsfrågor, oavsett om det är social eller ekologisk hållbarhet. Det har funnits med i utvecklingen av eventet. Att det ska vara inkluderande på alla sätt, det är det som vi också står för. Vi jobbar mycket med öppenhet och mångfald, det är en styrka i Hallifornias koncept och att det är öppet för alla invånare.

Att Hallifornia genom åren envist hållit fast vid idén om en öppen festival har fått stöd från Varberg Energi. Företaget har varit sponsor av festivalen ända sen start, något som Hallifornia-teamet är glada och stolta över.

– Det är värdefullt att det går att vara delaktig i festivalen utan att det finns staket och stängsel, säger Madeleine.

Viljan att stödja festivalen är i linje med företagets prioritering av social hållbarhet. Både i mötet med kunder och via den årliga satsningen Omtanke ger energi till lokala eldsjälar är ansvarstagande och samhällsengagemang centrala värden.

Vad är utmärkande för Varberg Energi?
Madeleine beskriver att Varberg Energi byggde Sveriges första vindkraftverk 1991, utbyggnaden fortsatte och 1997 förvärvades vattenkraft i Oskarström 2016, byggdes Solsidan, Sveriges största solcellspark fram till december 2018.

– Vi har jobbat länge med förnybart, 2008 började vi att sälja endast förnybar el till vår kunder, både privat och till företag, säger hon.

Totalt 115 anställda arbetar med el, fjärrvärme, energilösningar, bredband, vind, vatten och sol. Alla varbergare kommer i kontakt med Varberg Energi dagligen, det är ett företag som finns med i vardagen.

Madeleine påpekar att genom att företagets kunder köper förnybar VIVA-el så undviks onödig miljöpåverkan. Minskade koldioxidutsläpp i Varberg, gröna lån vid nya investeringar och olika samarbeten för förnybar energi såsom Västsveriges största solcellsanläggning ihop med Derome på husfabrikens tak är exempel på det hållbarhetsarbete som hon gärna berättar om.

Vad händer på Hallifornia i sommar?
För att vara ärlig så har vi inte hunnit planera i detalj hur vår medverkan blir, säger Madeleine och småler, hon ser inte särskilt oroad ut. Förra året medverkade Varberg Energi på Sillicon Halli, en mötesplats för innovatörer från olika europeiska länder. Kanske blir det aktuellt på nytt i sommar eller också kläcks några helt nya idéer. Det märks att det mångåriga samarbetet har skapat tillit.

2012 var cable wakeboard en relativt ny idé i Sverige och den då unika aktiviteten i vallgraven vid Varbergs fästning drevs redan då med miljövänlig el från Varberg Energi under evenemanget Coastal Culture och övergick 2013 till att bli en del av festivalen Hallifornia.