Äntligen har det lossnat för Varbergs alla skateåkare som längtat efter att kunna åka på hemmaplan. Förra årets utomhusramp kommer tillbaka även i sommar och nu är det full fart på byggandet av en ny skatehall vid Kunskapsskolan. Till Varberg Ramp Jam under Hallifornia-festivalen i år bjuds skateande tjejer in från hela Sverige.

– Det var jätteroligt att vi fick en yta att åka på vid förra årets Hallifornia och att rampen stod kvar resten av sommaren, säger Helena Selander, ordförande i Varbergs skateboardklubb.

Föreningen bildades 2015 och Helena tog över ordförandeskapet i vintras. Att livet kretsar kring skate i familjen Selander råder det ingen tvekan om. Med både maken och tre aktiva barn och en egen bräda har det blivit många resor till Kungsbacka, Halmstad och Malmö för att kunna träna och tävla inomhus.

– Det kommer att vara fantastiskt att kunna åka inomhus i Varberg framöver, menar Helena. Höstregn, snö och kyla gör det omöjligt att åka på en utomhusramp hela året i vår del av världen för att det blir för halt. Nu kan vi åka året runt oberoende av väder.

Föreningen har fått fint stöd av kommunen och ett bidrag beviljat från Sparbanksstiftelsen och söker nu fler sponsorer till den nya skatehallen. Vatten och ljus och ett loft med plats för caféverksamhet är klart och nu återstår arbetet med att bygga en street-yta, mini-ramp och bowl. I den nya lokalen blir det också plats för en sammanhållande klubbgemenskap och olika föreningsaktiviteter, ett ställe att hänga på för åkare i alla åldrar.

– Det är en härlig och rolig sport som kan utövas var man vill med en stark gemenskap både i Sverige och runt om i världen, berättar Helena. Alla hejar på alla och hänger med varandra. Det är inte så mycket konkurrensmentalitet.

Skate är en rätt tuff sport där man slår sig ordentligt emellanåt och får öva sig i att misslyckas om och om igen. Men så sitter det där, det efterlängtade åket och hoppet och runtom rampen är det applåder och uppmuntrande tillrop. Generösa hejarop ges till både nybörjare och erfarna. Den positiva och inkluderande atmosfären bland skateåkare är något som finns som en självklarhet i skatekulturen och som många åskådare lägger märke till.

Tillsammans med Ulrika Kallin, också skateförälder, drog Helena igång tjejskate förra året. Tjejerna Cornelia Selander, Smilla Kallin och Matilda Persson med kompisar, ställde upp som instruktörer och förebilder.

­– Hallifornia-rampen förra sommaren var perfekt för att köra tjejskate och det spred sig via bl.a. sociala medier, äldre och yngre tjejer kom, vi hade lånebrädor och skydd. Våra döttrar och deras kompisar hjälpte alla att våga, höll i dem, visade och inte minst peppade. I år bjuder vi in skatetjejer från hela Sverige till festivalen. Vi hoppas att det blir en riktig invasion.

Varför behövs det särskild tjejskate?
– Generellt har tjejer svårare att ta plats, vi vill få tjejerna att känna att ta plats är en bra sak, alla kan åka skateboard, förklarar Helena. Vi åker alla olika, vi tänker olika, det ska finnas plats för alla.

Erfarenheten blev att initiativet inte möttes av några invändningar från de aktiva killarna. Tvärtom satt de och tittade på och hejade på tjejerna. Stämningen som uppstod var att det är kul att det kommer tjejer och att det blir en bredare gemenskap. Det var  helt ok att ge plats till tjejerna. Föreningens mål är att det på sikt ska skapas en atmosfär där alla kan köra tillsammans.

Vad vill du säga till föräldrar som tycker det verkar vara en farlig sport?
–De slår sig mycket i skate, men de lär sig, säger Helena som har varit med om en del sjukhusbesök. Det kan bli en hjärnskakning, tappade tänder eller stukat finger. Men vi föräldrar kan inte skydda våra barn från allt. Det gäller att se till att de har bra skydd, bra utrustning och bra förutsättningar, sen kan de göra vad de vill.

Vad ser du fram emot inför årets Hallifornia?
–Det är en fantastisk händelse på sommaren, årets folkfest i Varberg, säger Helena med glädje i rösten. Det är en härlig känsla att så många besökare kommer just för att uppleva och i vissa fall upptäcka de här sporterna. Jag ser fram emot tävlingar och tjejskate på utomhusrampen och min dotter tycker det ska bli så kul att få jobba som volontär. Det är en jättefin reklam för Varberg, folk får verkligen upp ögonen för brädsporter.