–Det är inte alltid helt lätt att som tjej komma igång med wakeboard och det vill vi ändra på, säger Elin Ferm. Hon är en av grundarna till nätverket Nordic Wake Girls som arbetar med att öppna upp sporten så att många fler tjejer tar chansen att prova på att ha kul med en bräda.

Som en del av vårat jämställdhetsfokus var NWG inbjudna att hålla en coaching-session under festivalens lördagmorgon för tjejer och icke-binära som var sugna på att testa nyöppnade Varberg Wake Park. Och vilken morgon det blev – fantastiska förhållanden, ingen vind och härlig morgonsol som gav en varm och mysig atmosfär. Då det fortfarande var två timmar tills resten av festivalen drog igång kunde tjejerna njuta av en lugn start med samling på gräset framför kabeln där Elin gav inledande coachning och tips. Efter uppvärmning gav de sig sedan ut på vattnet och med hjälp av Elins coachning och föraren Mattias kabelkörning lyckades alla deltagare utmana sig själva och tillsammans se till att gemenskapen var på topp.

Varför har ni dragit igång Nordic Wake Girls?
–Vi var några tjejer som åker mycket som började prata med varandra om att det behövs något som bryter mansdominansen inom sporten. Vissa har kommit igång genom att de har bröder eller killkompisar som varit uppmuntrande, men det behövs något mer, säger Elin. Vi som grundade Nordic Wake Girls märkte att vi egentligen bara träffats på tävlingar där vi alltför sällan hade tid att att lära känna varandra ordentligt och bara ha kul på vattnet tillsammans. Vi ville därför skapa något annat, ett community för tjejer, utan tävlingsmoment, som handlar om pepp och åkglädje.

Fokus för Nordic Wake Girls ligger därför på att skapa god stämning, gemenskap och att kunna lära av och med varandra. Målet är att på lång sikt inte behöva finnas men just nu krävs särskilda insatser för att öppna upp wakeboardsporten för fler än vita medelklasskillar. Att det går visar ett tre veckors wakeboardcamp som Elin hållit i Malmö i samarbete med Fryshusets United Sisters. Genom bidrag från Malmö stad har det varit helt gratis för tjejer mellan 12 och 17 år att delta och detta har lockat tjejer från flera olika bostadsområden. Eftersom sporten är ganska dyr krävs det riktade insatser för att få en mångfald bland utövarna, påpekar Elin.

På vilket sätt är wakesporten inte tillräckligt öppen för tjejer?
– Det är särskilt på elitnivå som de tävlande möter en machokultur som ogärna tar kvinnor på allvar, berättar Elin. Det handlar om sexism som uttrycks via sexualisering av åkare, orättvis fördelning av prispengar, hur tävlingar arrangeras och vilka som bjuds in att delta. Ett uppmärksammat exempel är den wakeboardtidskrift som ’skämtsamt’ nominerat årets snyggaste wakerumpa istället för bästa kvinnliga åkaren.

Är det bara på elitnivå som machokulturen finns?
– Att känna sig välkommen handlar inte bara om att tekniskt sett ’få lov’ att vara med. Det handlar också om representation – vem du ser på vattnet och kan identifiera dig med. När ingen i gruppen ser ut som en själv blir steget ofta större att föreställa sig att ’det där kunde ju vara jag’ och sedan pröva – vare sig det gäller första gången eller ett nytt svårt trick.

Elin berättar att många som deltagit i event arrangerade av Nordic Wake Girls har sagt att de inte vågat testa tidigare eller saknat andra tjejer att åka med då det mest är killar som kör på deras kabel. Så har de upptäckt NWGs samlingar och blivit supertaggade på att testa eller att fortsätta utvecklas och köra mer

Fastän tävlandet inte står i fokus för de arrangemang som Nordic Wake Girls genomför kan det vara viktigt att visa att tjejer/kvinnor också är med i tävlingar då det behövs förebilder som visar för de yngre att det går att nå framgång som åkare. Så även om det kanske inte i dagsläget alltid är jättemånga som ställer upp och tävlar är det väldigt viktigt att tjejklasserna finns med och får samma uppmärksamhet, säger Elin.

Svenska och norska vattensportförbundet som stöttar nätverket ekonomiskt hoppas också på att en ökad bredd via Nordic Wake Girls ska leda till fler tävlande på damsidan. Därför var det extra kul att se så pass många tjejer som tävlade om titeln Queen of the Castle under årets Halliforniamenar Elin som tog hem en andraplats i så väl kickertävlingensom den stora tävlingen

Avslutningsvis lägger hon till: Är du tjej eller icke-binär och sugen på att testa wakeboard men inte vet hur eller var du ska börja – tveka inte att kontakta Nordic Wake Girls.

Vi tackar Elin Ferm för denna pratstund och önskar henne lycka till med hennes framtida arbete inom den fantastiska föreningen NWG.

Eira Jansson kör en slide på Rooftopen
Eira Jansson kör en slide på Rooftopen