Det var i Peru, på jullovet, som idén bara dök upp. Naturen och stillheten, lugnet i att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt trots allt som hände runt om. Nikolina Sorvari reste hem till Sverige och startade sitt konstprojekt – att skapa en frizon för den som vill dra sig undan en stund. Mitt bland action, musik och ljud på Södra fästningshörnan får Hallifornias besökare en möjlighet att ta en stilla paus.

Berätta lite om dig själv, Nikolina. Vem är du?
-Jag är en tjej på 26 år som alltid gillat att hålla på med textil och skapa ända sen barndomen.

Min anknytning till Varberg är att jag gick Event management utbildningen på Campus för några år sedan. Längtan efter att få utveckla den kreativa sidan inom mig förde till Löftadalens folkhögskola i Åsa. Första året gick jag Singer- songwriter linjen och lärde mig att uttrycka tankar och känslor genom sång. När kursen Textil & återbruk startade fortsatte jag ett år på den och kände att det här är vad jag vill göra.

Att få skapa utan krav, att få leka med material, experimentera och utforska vad som kan skapas ur textila återbruk gav Nikolina chansen att få uttrycka sig på ett annat sätt. Nu hade hon hamnat rätt. Sista projektet på kursen fick namnet Canopy Island och blev förverkligandet av idén hon fick i Peru.

Berätta om Canopy Island, vad är det Hallifornias besökare får möta?
– Jag skapar ett rum, en jättelik drömfångare och sänghimmel som under festivalens dagar fungerar som en “frizon”, en lugn punkt dit man kan dra sig undan och betrakta konstverket, i skydd från solen och få en stund av återhämtning från de energiska aktiviteterna. Man kan gå dit för att ladda om batterierna, betrakta festivalen en bit på avstånd, lyssna på omgivningen, njuta av konsten, eller bara hänga en stund med sina vänner och familj.

Utmaningen för Nikolina blev att göra matematiska beräkningar för att få trästommen rätt, det var nytt och tog rätt lång tid. Storleken på verket är 2 x 2 m bred på en ställning som är cirka 2 meter hög. Materialen i konstverket innefattar en trästomme av gran, en väv av textila material, hampa och glaskonst.

Varför är Canopy Island placerad vid Södra fästningshörnan?
– Jag ville ha kontrasterna mellan det som är typiskt för de flesta festivaler; aktiviteter, ljud och händelser och en stilla plats där man kan andas och sitta lite på avstånd. Aktiviteterna finns i ryggen och vyn blir mot havet och horisonten.

Nikolina berättar att själva grundtanken med kursen hon gått på folkhögskolan känns högaktuell. Vad kan göras av återbrukat material? Reaktionen mot allt slit och släng som präglar dagens samhälle vill hon gärna vara en del av. Det går att göra om föremål till något annat.

– Jag har t e x gjort en stol av en gammal resväska, tycker om att arbete med blandteknik och gillar att snickra.

Nikolina var inte på plats i Varberg under festivaldagarna när hon studerade på Campus men hörde talas om Hallifornia och kände i våras att det var den enda festival där hon kunde föreställa sig att hennes drömfångare hade en given plats.

– Canopy Island passar precis för Hallifornia, så känns det bara, säger hon.