Bildtext: Matilda till vänster, Sara till höger. Foto: Simon Lautrup.

Att göra det oupptäckta och osynliga till något som lockar och bjuder in. Hur fixar en ett sånt uppdrag? Den utmaningen fick en dalslandstjej och en norrlandstjej som aldrig tidigare besökt Hallifornia. Och visst gick det. Välkommen till Inspirationskällan i Societetshusets källare under festivaldagarna!

Hej Matilda Damlin och Sara Bjurbäck, hur kommer det sig att ni jobbar med att omvandla källaren i det gamla Societetshuset till en lockande plats för festivalbesökarna?
– Hej! Vilken toppenchans vi har fått, säger Matilda. Vi har precis gått färdigt första året på Event Management utbildningen på Campus Varberg och nu får vi förtroendet att jobba med ett jättekul projekt.

Campus & Co som jobbar med att förena studenter med Varbergs näringsliv blev länken som gjorde att Varbergs Fastighets AB, VFAB och Matilda och Sara hittade varandra. Uppdraget handlar om att visa upp en av bolagets lokaler på ett roligt sätt under festivaldagarna. Att det finns en källare i Societetshuset som kan omvandlas till en kreativ mötesplats blir något nytt även för varbergsbor. De flesta har aldrig tänkt på vad som ryms bakom den lite osynliga källaringången på baksidan av det vackra huset från 1883.

– Tanken är att göra att lokalen upptäcks under Hallifornia med en synlig entré, att öppna upp för nya användningsområden. Vi har fått fria händer att skapa ett koncept som lyfter lokalen men som också klingar med Hallifornia och skapar ett mervärde för festivalen. Besökarna kommer under festivaldagarna kunna gå in till ‘inspirationskällan’ mitt emot wakeboardparken vid vallgraven, berättar Sara.

Matilda och Sara vill gärna betona att de fått stort stöd från Helena och Anna-Kajsa på VFAB i processen med att komma fram till vad som ska vara konceptet som blev Inspirationskällan. Att de fått stort förtroende och frihet att jobba med innehållet i vad som ska hända i lokalen är den bästa praktik de kunnat önska sig.

Berätta, vad får besökarna vara med om i källarlokalen?
– Vi vill att besökarna ska inspireras, få ny energi och skaparglädje, därför kallas det Inspirationskällan, berättar Sara. Vi kommer ha ett skönt och boostande häng. Så det blir både mycket som händer under dagarna och en möjlighet att ta det lugnt. Är det dåligt väder så finns vi där, om det är gassande sol är det en möjlighet att komma in i svalkan och få med sig något positivt från besöket.

I programmet finns flera föreläsare, Kajsa Silow ska berätta om hur en hittar motivation och om självledarskap, även om att våga följa sina drömmar. Gina Johansen, äventyrare, har skidat över 100 mil från Nordkap ned till Sverige, hon berättar om sina äventyrsresor bland annat i Australien, om att tackla motgångar och nå sina mål. Föreläsningarna kommer att streamas på Hallifornias hemsida. Sista dagen ska Surfpodden ha livepodd med Jonah Lake som gäst där de pratar om surf. En fotoutställning visas av Maja Karlström som även finns på plats och berättar om sina bilder. Fanny Schwarz, har ett hobbyföretag där hon färgar tyger och olika typer av kläder med växtfärgning. Varje dag har hon en workshop, det går fint att ta med eget material att färga så som en egen t-shirt. I en glitterhörna får den som vill möjlighet att fixa till festivallooken. Om någon vill ta det lugnt en stund finns sällskapsspel eller möjlighet att bara vara i lite gott häng i lokalen.

Vad har ni lärt er av det här uppdraget?
– Vi har lärt oss jättemycket, fått visa framfötterna, VFAB har verkligen litat på oss och gett oss fria händer. Nu vet vi hur mycket arbete som ligger bakom att sitta ned och skapa ett koncept, gå från idé till verklighet, ta kontakter, söka aktörer som kan vara med, förhandla med dem, hantera budget och ekonomi, säger Matilda.

– Alla småsaker som en inte tänker på i teoretiska studier, det är inte bara att boka utan också viktigt att ha samtal, förhandla och att det ska godkännas. Roligast är att vi verkligen fått chansen att vara kreativa i vårt skapande, inte bara att koordinera ett antal programpunkter, fortsätter Sara.

Hur känns det nu när deadline närmar sig?
– Vi är supertaggade, det är extremt roligt att ha fått den här möjligheten. Samarbetet med Hallifornia-teamet och VFAB har fungerat så fint, att få jobba med kreativa och roliga människor är fantastiskt.