– I morse gick jag ned på Badhusplatsen och dansade i morgonsolen. Att dansa meditativ fridans ute i naturen ger en härlig känsla av frihet och glädje. Det vill jag kunna dela med mig av till andra under Hallifornia, berättar Amanda Almér, från Varberg.

Amanda sitter ute i morgonsolen och njuter av den milda värmen och stillheten, hela hon utstrålar den glädje och harmoni som hon bär med sig från dansstunden nere på stranden.

Och vi blir nyfikna på att få veta mer om den här tjejen och bakgrunden till det nya programinslaget på Hallispirit under årets festival som kallas Meditativ dans.

­– Kan du berätta lite om dig själv, Amanda?

­– Jag är nitton år och går i gymnasiet, är varbergsbo, inleder hon och fortsätter:

En person som älskar skapande i alla dess slag, både konst och dans. Ett stort intresse är mindfullness och meditation och hur det går att kombinera dans och meditation. Jag gick på dans som barn i dansgrupper. Sen har jag fortsatt på egen hand i min meditation och låtit min spirit tala till mig och på så sätt utvecklat den här formen av fridans.

– Hur kom du på idén att medverka under Hallifornia?

–Feriejobbet under festivalen förra sommaren blev en häftig upplevelse. Så roliga veckor med många nya erfarenheter, lärorika och fina möten. Det jag särskilt tyckte om var blandningen av människor från olika platser och med olika intressen som smälte samman så fint. Därför vill jag komma tillbaka igen i sommar och dela med mig av det jag kan bidra med.

Amanda berättar om vad som kommer att hända under hennes programpunkt. Det kommer att bli en dansklass varje eftermiddag under de tre festivaldagarna. Vem som helst kan delta, det är öppet för alla. Familjer med barn, pensionärer eller ungdomar, det passar alla. Dansen är en så kallad fridans, det finns ingen bestämd form. Som deltagare går du in i det och gör det bästa av det och då är det bra som det är. Det blir fina möten och fina speglingar i varandra, inget kan bli fel. Du anpassar dansen efter din egen förmåga, du behöver inte ha dansat eller kan ha dansat hur mycket som helst.

– Vad kan deltagarna få för slags upplevelse?

– Fridansen innebär att jag vill öppna upp för att deltagaren ska få uppleva sig själva, jag vill dela min känsla och ge en möjlighet för andra att dela med sig av sitt. Dansen blir för mig en känsla av att fylla på med energi, ljus och glädje och jag hoppas att flera kan få uppleva detta. När det får komma till uttryck så blir det en glädjefylld och lekfull stund tillsammans. Musiken blir lite blandad; enkla rytmer, variationer av poplistlåtar och lugnare meditativa låtar för lugn, följsam dans och mer fartfyllt fritt.

För Amanda finns ingen motsättning mellan dånande högtalare, högljudd publik och häftiga actionsporter och den meditativa fridansen. Tvärtom – de olika aktiviteterna kompletterar varandra.

Meditation och yoga är bra för alla, menar hon.

– Det är jättehärligt att Hallispirit finns med på festivalområdet. Att den inåtgående sidan får plats mitt bland allt det fartfyllda, avslutar hon.