Snowboardälskaren och OS-kommentatorn Bollen Valencia kommer tillbaka till Hallifornia i sommar igen. Sedan förra året har det hänt en hel del för honom. Bland annat har han lyckats hinna med att kommentera de Olympiska Spelen i Sotji på Viasat. Han är sonen från Colombia som blev kär i de svenska fjällen. Vi snackade med Bollen som berättade mer om sitt ursprung, att synas i TV-rutan samt vilket event som var hans personliga favorit 2013.

Hallå Bollen. Läget?

Det är bara bra. Huvudet upp och fötterna ner och det är man ju glad för! säger han skrattandes.

En stor del av våra läsare vet säkert redan vem du är men för de som inte vet, vem är Bollen Valencia?

– Oj, nu måste jag tänka efter. En snart trettiofem årig svensk colombian som älskar snö. Jag är adopterad från Bogota och kom till Sverige 1980. I tidig ålder hade jag möjlighet att, genom mina skidälskande föräldrar, utforska det som under åren utvecklats till en otrolig kärlek till fjällen. För åtta år sedan flyttade jag till Sälen och här har jag allt jag behöver, säger han och ler. Visst kan jag önska att kullarna i Sälen vore större men genom åren har jag lärt mig att så länge man har ögonen öppna så hittar man de där grymma spotsen. Jag har hittat mina. Som person speglar fjällens miljö mig väldigt bra. Årstiderna märks i sina ytterligheter och så är jag som person. Jag är väldigt bra på att anpassa mig efter situationen och vara bekväm med det. Jag är lugn och lite av en enstöring ibland men samtidigt extremt social och framåt. Jag tror på att om vi alla strävar efter att vara så bra som vi själva bara kan, utan att se ner på någon annan, så skulle mycket lösa sig av sig självt.

Du har ett väldigt spännande yrke, hur är det att jobba som kommentator?

– Det är fantastiskt roligt och något som jag verkligen inte trodde att jag skulle jobba med. Jag har åkt mycket snowboard och tävlat mycket. Jag sjunger och spelar gitarr och det har gjort att jag gillar att underhålla, förklarar han. Själva speaker karriären startade i samband med Dreamparks Touren 2005 då jag var med som just speaker. Vi gjorde tävlingar för både skidor och snowboard och under det året insåg jag att jag var bra på att prata mycket om ingenting, säger han och skrattar. Nu förtiden så ser jag det mer som en skyldighet att vara bra. Jag lägger två timmar varje dag på att hålla mig uppdaterad inom olika sporter. Innan ett event kan det bli upp till fyrtio timmars förberedelser. Jag pluggar resultat, utrustning och personlig bio om utövarna. Det jag vill säga är att det krävs väldigt mycket för att hålla en hög nivå.

I år fick du den stora äran att få live-kommentera de Olympiska Spelen i Sotji. Det måste ha varit hur coolt som helst?

– Jag har blandade känslor men visst var det coolt. Att gå upp halv fem varje morgon och vara uppstyrd samt få direktiv är kanske inte rigtigt min ”bag” men samtidigt så är jag otroligt glad för att jag fick förtroendet. Det var första gången jag jobbade med TV och jag tror jag lyckades förmedla freestyle på ett bra sätt.

Utöver OS 2014 vilka evenemang drömmer du om att få jobba med i framtiden?

– Jag drömmer inte direkt om något event sådär men att komma in mer på TV och ett eget Adrenalin Magasin hade inte varit fel. Då hade jag kombinerat alla actionsporter till ett program som täcker det mesta från high dive till klättring, berättar han.

 Hur kommer du vara involverad i år?

– Jag kommer som vanligt styra de olika tävlingsmomenten men också flyta runt mer på hela området och skapa god stämning. Kanske dyker jag upp på Grand Finale med, vem vet. 

Du var med under Halifornia förra året, vad tyckte du?

– Med risk för att låta partisk så var det för mig det bästa eventet under 2013. Låt mig förklara. Man vaknar av solen på morgonen och går ner till havet för att mötas av massor av olika aktiviteter. När man tröttnat på att hänga på stranden så sätter man sig på vallgraven och äter några jordgubbar samtidigt som man kollar på wakeboardåkarna hoppa och slide:a i vallgraven. Kanske testar man på säger han och ler lite lurigt. Plötsligt börjar ett skönt band att spela och samtidigt hänger dottern och hennes nyfunna kompisar i skimparken. Allt som tilltalar mig med sommaren finns på en och samma plats och det är vad Hallifornia är för mig. Gemenskap trots olikheter.