Klättring stod i augusti klart som en av de fem nya OS-sporterna för Tokyo 2020, bland de fem finns även surfing och skateboard med. I år tar vi tillbaka klättringen till Hallifornia tillsammans med Bildepån och Varbergs klätterklubb. Vi satte oss ner över en kaffe med Patricia Trambevski som är en aktiv klättrare.

Tjena Patricia! Vi kör den obligatoriska frågan, vem är du?
– Jag heter Patricia Trambevski, bor i Varberg där jag driver eget företag samt jobbar med olika kreativa projekt.

Hur kom du in på klättringen?
– Det hela började för 8 år sen. Det var en kompis som väckte idén och tillslut tog jag mig iväg för att prova och det kändes helt rätt, detta var en aktivitet för mig, berättar Patricia.

Det Patricia tycker är bäst med klättringen är gemenskapen. När man kommer till en vägg för att bouldra eller sportklättra gör man det sällan ensam, man hjälper varandra och delar erfarenheter.
– Klättring handlar väldigt mycket om teknik det gör att oavsett kroppsbyggnad och mängden muskler kan man klättra tillsammans. Jag kan klättra tillsammans med min dotter och ändå känna att jag får ett riktigt bra träningspass! Eftersom det finns olika grader som gör att man väljer den som passar en bäst.

Vilken typ av klättring föredrar du?
– Jag är ungefär 50/50 sportklättring och bouldering, berättar Patricia. Sportklättring är när man klättrar utomhus på förberedda leder i klippor, förberedda på det viset att det finns förplacerade bultar som man klipper i repet medan man klättrar. När man gör detta är det mycket fokus på att klippa rätt, lösa kruxen och emellanåt ställa sig frågan hur man faller om man tappar greppet, en rolig adrenalinkick tycker Patricia.
– Bouldering kör jag inomhus på vintern men även på en del ställen runt om i norra Halland under sommaren.

Bouldering, som är den typen av klättring som kommer finnas under festivalen, är när man klättrar utan sele och rep. Du klättrar på lägre väggar, max tre meter, och har tjocka mattor och någon som tar emot dig för att få kontrollerade fall.

För dig som är sugen på att börja klättra, så kan du ta dig till Södra Fästningshörnan under festivalen i sommar. Här kommer du både få möjlighet att prova på och bli inspirerad av duktiga klättrare som utmanar varandra i tävlingen som arrangeras av Varbergs klätterklubb.