En grundsten i Hallifornias organisation är alla våra fantastiska volontärer. Vissa väljer att hjälpa till under festivaldagarna, vissa engagerar sig redan månader innan, all hjälp vi får är ovärderlig och tillsammans skapar vi festivalen. Vad är det då som lockar förutom den arbetslivserfarenhet man får och något att sätta på sitt CV? Vi träffade tre av årets volontärer för att undersöka saken närmare.

Vem är du och varför sökte du dig till Hallifornia?
Jag heter Linda Abrahamsson, 31 år från Örebro. 2011 grundade jag företaget Linikini Swimwear där jag designar och syr upp bikinis och baddräkter. Största anledningen till att jag startade företaget var efter ett par års resor fram och tillbaka till Hawaii där jag föll för vågsurfingen och dess kultur. Det fick mig att söka mig till Hallifornia, både som utställare och volontär.

– Jag heter Sebastian Åberg, 16 år från Varberg. Jag har varit engagerad i Hallifornia för tredje året i rad nu. Jag är intresserad av brädsporter, framförallt skate och longboard och när mina kompisar sa att man kunde volontärjobba med Hallifornia kändes det rätt.

– Jag heter Evelina Ek, 14 år från Varberg. Jag är en vanlig tjej som tycker det är roligt att träffa nya människor och gillar Hallifornia, där det finns något för alla. Jag har besökt Hallifornia varje år och nu ville jag också medverka.

Linda Abrahamsson som utställare med sitt Linkini Swimwear

Vad har varit roligast med årets Hallifornia?
Linda
Helheten, att man lyckas skapa en så underbar atmosfär i Sverige med kreativitet och gemenskap. Ett ställe där surfkulturen/alternativsportskulturen är öppen för alla och inte bara för dom mest inbitna. För mig personligen var det även väldigt kul att upptäcka att man inte behöver åka jorden runt för att ta del av denna underbara kultur och mentalitet

Sebastian
– Att få arbeta med Surfers Corner som i år var det område som växte mest. Jag har arbetat på nästan alla områden på festivalen nu och detta området var riktigt kul, energin på området var på topp hos både besökare och kollegor. Ett plus i kanten var att få träffa alla artister, jag fick bland annat träffa Ziggy Alberts!

Evelina
– Att det kom så mycket besökare och givetvis all glädje på festivalområdet, alla verkade ha roligt.

Halliforniaveteranen Sebastian Åberg under Hallifornia 2016

Vad har du lärt dig av ditt engagemang i årets festival?
Linda
Jag lärde mig saker inom olika områden. Dels som utställare där jag lärde mig att ställa ut, vad som funkar och inte samt fick mycket nya idéer och inspiration. Men också som festivalarbetare där jag fick se vad som händer bakom kulisserna, allt det arbete som görs som inte besökarna ser är otroligt.

Sebastian
– Främst hur man bygger och driver ett konsertområde, det är något som står ut från resterande delen av festivalen. Sen är det ju även bemötande av människor som är en viktig punkt.

Evelina
– Jag har lärt mig hur man bemöter människor och jag tycker det är väldigt roligt, ett bra bemötande är jätteviktigt när man jobbar i informationsbåsen som jag gjorde. Besökare kan ha vilka frågor som helst och då ska jag ge ett så bra svar som möjligt. Sen har jag lärt mig mycket om samarbete. Att varje dag etablera, hålla igång och sedan avetablera tillsammans med mina volontärskompisar.

2017års volontärer samlade