Paddle Out

Världens hav är hem för miljontals arter, de ger mat till över en miljard människor och producerar hälften av allt vårt syre. Men de står under omfattande hot. Varje år hamnar 8-20 miljoner ton plast i haven, överfiske utrotar livsviktiga ekosystem, oljeplattformar, djuphavsborrning och klimatförändringar – allt detta riskerar våra havs hälsa och den biologiska mångfalden.

Forskningen är tydlig – vi behöver skydda minst 30% av jordens hav och detta behöver ske senast 2030 om vi ska lyckas rädda dom. Just nu pågår förhandlingar i FN om att ta fram ett globalt havsavtal. Svenska politiker pratar inte om de här förhandlingarna, och i resten av världen är det nästan lika tyst.

Men våra hav behöver skyddas – och det behöver ske NU!

Så – därför bjuder vi in alla festivalbesökare, surfare, paddlare, badtokiga & kustlivsälskare till en paddle out – för att uppmärksamma hoten mot haven och tillsammans höja rösten gentemot våra politiker och FN om att de måste fatta rätt beslut – och rädda våra hav!

Vad är en paddle out?
En ”paddle out” är en tradition och typ av manifestation, där en grupp människor samlas i vattnet på surfbrädor, kajaker eller något annat som flyter, för att hedra eller visa sitt stöd för en specifik individ, händelse eller sammanhang. Paddle outs är vanligt i bla Australien, också eftersom nästan alla har en surfbräda, wakeboard eller liknande i sitt hem.
Bilden ovan är ett exempel från en paddle out i Oslo nyligen, i protest mot norska Equinors ( fd Statoil ) planer att borra efter olja i Australbukten, även kallad the Great Australian Bite.

Så greppa brädan, kajaken, badringen eller madrassen och ta med vänner, familj & alla du känner, ung som gammal, nybörjare som veteraner och gör din röst hörd genom att paddla ut tillsammans alla oss andra!

Tavaha, Greenpeace & Nordic Ocean Watch.

PSST! MISSA INTE STRANDSTÄDNINGEN!
Precis innan paddle-outen så arrangerar vi även en strandstädning, som avslutas med att vi skriver ett meddelande till våra politiker på stranden tillsammans och fungerar som ett startskott till paddle-outen.

Tid
Lördag 20 juli, 13.00 – 14.00
( direkt efter strandstädningen )

Plats
Badhusplatsen vid barnvänliga badstranden.

Följ
#ProtectTheOceans #Tavaha #NordicOceanWatch #PaddleOut

Protect The Oceans
Nordic Ocean Watch